Nyheter

Vill visa hur det blir med vindkraftsparken

Nyheter Carl Gunnar Gustavsson inbjuder politiker och press till en kortare guidad tur till en av de 27 platser där BayWa r.e. Scandinavia AB vill bygga vindkraftverk inom Vaggeryds Vindbrukspark-projektet.

Carl Gunnar Gustavsson. Arkivbild

– Platsen är lättåtkomlig och den visar tydligt hur groteskt det kommer att se ut med ett mot himlen friprojicerat 250 meter högt vindkraftverk med en 180 meter stor ”propeller”. Det tog åtminstone mig lång tid att riktigt fatta dimensionerna av det hela. Det är jämförbart med om man försett Turning Torso (190 meter) eller Kaknästornet (bara 155 meter) med en 180 meter stor propeller. Dessutom vill de placera bygget på en 100 meter hög kulle varifrån man ser Taberg och Tomtabacken, och lika långt söderut, noterar Carl Gunnar.

Han fortsätter:
– Rent oförskämt blir det när BayWa skriver att ”skalförskjutningen som helt uppenbart uppstår i de fall då verken tornar upp sig i skogen bakom småskaliga byar, är en syn man i förekommande fall bör kunna förlika sig med – syftet är ju ändå gott”.

– Hos grannen norr om min fastighet motsvarar rotorstorleken en 20 cm tallrik i handen på en utsträckt arm. Håll upp en sådan mot himlen ovanför trädtopparna! BayWa har avböjt att visa fotomontage av hur det kommer att se ut på olika avstånd, så vi tvingas troligen göra egna montage.
– Till det utseendemässiga kommer risken för dricksvattenpåverkan, lokalt och i Bolmenvattnets källområde, risken för att man får föremål i huvudet, störande ljud, blinkande ljus, brandrisk och andra miljörisker med mera.

Carl-Gunnar noterat att man inte riktigt kan förstå de groteska dimensionerna på verken och deras konsekvenser utan att ha sett det på plats. Det är därför inbjuder jag till denna visning – enskilt eller i grupp – på en plats där det är lätt att visa konsekvenserna.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *